вторник, 2 март 2010 г.

Трети март

Трети март. Официално честване на 131-ата годишнина от Освобождението на България. Официални речи на официални гости. Говорят за някакви чуждестранни войски, извоювали свободата на България. Превъзнасят Европейското ни минало, настояще и бъдеще. Ръкомахат, въртят помпозни фрази. Политическата дебелащина и натягането пред новите ни съюзници нямат край!

Попитах баба ми кой ни освободи от османско робство. Отговори ми – руснаците. Попитах невръстния си братовчед. Получих същия отговор. Отворих безпристрастна историческа енциклопедия. Третата Българска държава се появява на бял свят след Руско - турската война /1877 – 1878/. Договорът от Сан Стефано, чието подписване честваме на трети март, е между Русия и Османската империя и определено руснаците по-добре защитават Българския интерес. Заслугите на новите ни европейски приятели са за Берлинския конгрес от същата година. За Сан Стефанския мир европейците нямат никаква заслуга.
В интерес на историческата истина аз лично изказвам искрената си благодарност на братята руснаци за жертвите, дадени за Българската свобода и съжалявам хората, който не могат да намерят в речника си две топли думи, за да благодарят на освободителите ни. Които не уважава освободителите си, е обречен да остане роб завинаги!

2 коментара:

  1. Много добре казано! А Берлинския конгрес е по-точно пазарлък между големите ,в който нашият интерес не се вмества никъде.

    ОтговорИзтриване
  2. Друго е, когато робът сам се освободи...
    Само тогава, според мен, престава да бъде роб.

    ОтговорИзтриване