събота, 13 март 2010 г.

Анкета

Пуснах една анкета. Не, че имаше особен наплив от гласуващи, но се получиха интересни резултати. Въпросът беше „Какъв искате да бъде вашият министър –председател“. В  отговорите, с най характерните им качества, бяха обрисувани реално съществуващи исторически личности, без да бъдат споменати техните имена. Такава анкета е правена в американския печат още през 50-те години на миналия век. В анкетата се получиха следните резултати – най-много гласове събра американският президент Франклин Делано Рузвелт, на второ място се класираха Мао Цзе Дун и Хитлер, а на последно остана Фидел Кастро. С две думи – демокрацията победи, макар че подобно скромно запитване едва ли би могло да бъде сериозен показател.
Двайсет години нас ни убеждават в предимствата на реда и дисциплината, характерни за тоталитарната държава. Очевидно ни убеждават хора, които силово са налагали подобен ред и дисциплина. Тяхната теория обаче не издържа чисто практически. В крайна сметка свободите на Рузвелт, неговите икономически и политически възгледи направиха САЩ първа световна сила. Редът и дисциплината на Хитлер буквално провалиха Германия, а после същата тази Германия се възроди, благодарение на свободата.
Радвам се на резултатите от анкетата, защото те са подкрепа за един интелигентен човек, който ни остави в наследство всеобщите четири свободи, които всяко човешко същество трябва да притежава – Свобода на словото, Свобода на вероизповеданието, Свобода от принуда, Свобода от страх. В крайна сметка свободата е по-късият път към щастието. Редът и дисциплината водят към соцказармата. Едва ли някой е бил щастлив, когато е отивал там.

Няма коментари:

Публикуване на коментар