вторник, 9 март 2010 г.

Аз не питам и вие не питате


За да получиш отговор, първо трябва да зададеш въпрос. Не е сигурно, че ще ти отговорят искрено, но, така или иначе, фалшът си личи и поне ще си опитал. За да получим важните отговори за България, първо трябва да зададем важните въпроси. Защо ни превърнаха в чалгарска нация? Защото чалгата в политиката е много основен парапет за избягване на неудобните въпроси.
Кои са важните въпроси, които трябва да ни вълнуват? Като начало бих споменал въпроса за парите, изработени от нашите родители. Къде отидоха парите от приватизацията и трябваше ли да се приватизира всичко живо в родината? Костов планираше да събере 30 милиарда от приватизацията. Реално събра 3 милиарда. Не питам къде отиде разликата, а и вие не питате.
Защо образованието и здравеопазването попаднаха в черна дупка? Очевидно телескопът „Хъбъл“ няма вина в случая. Аз не питам и вие не питате.
Защо изоставаме в областта на науката, енергетиката и новите технологии? Едва ли е виновна Франция за това. Аз не питам и вие не питате.
Защо пропадна българското земеделие? Кафявото искърско говедо едва ли носи някаква вина. Аз не питам и вие не питате.
Защо не питам, защо не питаме? Защото ни отклоняват вниманието с куп измислени неща и чалга-приказки, които вълнуват само сътрудниците. При бегла справка с дядо Гугъл се натъквам на следната картинка. За Бойко, Гоце и Дянков за една една пета от секундата излизат приблизително 24 милиона публикации. За половин секунда търсене Гугъл изплюва приблизително 7 милиона публикации за здравеопазване, енергетика и приватизация взети заедно. Без да съм учил висша математика смело мога да заявя, че те са три пъти по-малко за два пъти по-дълъг период на търсене. Вятър и мъгла. Нагледахме се на романтични истории как сътрудници се обясняват в любов, нагледахме се на екшъни как сътрудници се стрелят и мразят, нагледахме се на анимационни филми как рисувани сътрудници помагат на измислени такива. В момента тече поредната сапунка. И тя е едно спонтанно активно мероприятие, в което, с цел отклоняване на вниманието и уреждане на сътруднически сметки, е въвлечен целият народ. Задайте си въпроса защо хората не участват така масово в празнуването на Нова година, както в дебатите по темата „Кой доносник кого натопил“. Елементарно, Уотсън. На сътрудника му е нужна мътна вода, ако има и мъгла – още по-добре. Тогава  школите и опитът са го научили, че хваща най-големите балъци. Каква полза има обикновения гражданин от историите за два сътрудника, които си мерят линийките и каква полза има за него крайният резултат от това мерене? Явно има полза. Аз не питам, вие не питате.
Има два начина да разчистим мъглата. Първият е да започнем да питаме. Но за важните неща, които наистина ни вълнуват – здравето, образованието и парите. Вторият начин е да спрем да се впечатляваме от говоренето и писанията на сътрудниците по техните измислени чалгарски теми. Тогава те ще загубят сили и популярност и слънцето само ще разсее мъглата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар