вторник, 3 февруари 2015 г.

Йезуитско




В днешно време толкова противоестествени неща се представят за естествени, че направо е за чудене, че на планетата ни не се случват и по-големи катаклизми от тези, които се случват ежедневно.

Казват, че алчността е нещо нормално и била двигател на прогреса. Всъщност алчността руши бездруго крехкия материален баланс на Земята. За да трупат някои ненужни, а и безсмислени ресурси, други остават без каквито и да е жизнено важни за съществуването им необходимости.

Твърдят, че похотта е неизбежна. Дрън – дрън, та пляс! Когато две същества от противоположни полове си легнат в кревата по взаимно желание, то това вече не е похот, а любов. И не виждам да е нещо, което да надхвърля човешките възможности.

Гневът бил градивна сила. Хайде де! Сигурно ако сър Исак Нютон, вместо да полягва следобед под китната сянка на ябълковите дръвчета, ходеше в местната кръчма да вдига гюрултии, днес щяхме да сме по-наясно с основните закони на физиката.

В завистта нямало нищо нехуманно. Глупости на търкалета! Вярно, че да вземеш чуждия живот изглежда по-лесно от това да усъвършенстваш твоя, но е физически невъзможно, а и означава, че изобщо не харесваш себе си, което при всички положения не е особено умно.

Лакомията била нормална. За домашните любимци – може би. Но подозирам, че у всяка човешка биологична единица има разумен праг на насищането, който, когато се премине, води в най-добрия случай до драйфане.

Надменността била символ на благородство. Да презираш и отхвърляш другите е все едно да се мислиш за безсмъртен, какъвто доказано не си. А и винаги съм подозирал „благородниците” в кръвосмешение, водещо до тежки психически отклонения.

А какво да кажем за леността!? Вярно е, че мързелът е основен подтик за философска дейност за всяко българско същество, но не бива да се забравя, че мърдането на мисълта, също е форма на движение. Друга тема е, че по-напредналите материално от нас народи са го постигнали, колкото и да ни е неприятно, с работа.

Най-много обаче се дразня на „противоестествениците”, когато си играят с тъпотата. Вероятно им е много изгодно хората да подражават на братовчеда Лари и братовчеда Балки. Да имат плоски мисли и плоски мечти. Да се смеят на плоски смешки и да живеят плоско. Сигурно е много вълнуващо да джиткаш сред тъпаци, които продължават да вярват, че и планетата Земя е плоска, но освен до поредните катаклизми това до нищо добро няма да доведе.   

Няма коментари:

Публикуване на коментар