петък, 6 февруари 2015 г.

Да би мирно седяло, не би чудо видяло




България трябваше да седи мирна още през 1990 година. Картата с черепите, „бесенето”, паленето на сградите така консолидираха комунистите, че 25 години по-късно всички управляващи и опозиционни партии са с БКП или ДС-корен. Гневът винаги е лош съветник. Со кротце, со благо и со малце кютек демократичните сили простичко трябваше да обяснят защо комунягите следва да си ходят, след което още по-простичко да се разделят на една социалдемократическа и една християндемократическа партия, които да се редуват във властта, пренебрегвайки вземащото си изконните 10-15 процента БКП. Както е в Чехия например.

България трябваше да седи мирна и през 1999 година по време на войната в Югославия. Щеше да е по-добре и за нашите мили американски съюзници. Не знам точно какво им пожелаха сърбите, но със сигурност то започна да се сбъдва. А бомбите с обеднен уран отровиха не само земята на комшиите, но и нашата земя.

България трябваше да седи мирна и през февруари 2013. Добър или лош Боко беше легитимно избран за премиер и не беше никому нужно да си ходи 3 месеца преди края на мандата. По същата демократична логика България трябваше да седи мирна и през юли 2013 година, защото Пламен Орешарски също беше напълно легитимно избран за премиер. Да не говорим за качествата му на финансист – но Ганьо може да строи капитализъм и без пари.

България трябва да седи мирна и сега. Повече отвсякога! До границите ни се води сложна геополитическа игра, с която не сме много наясно. Да се правиш на мъж пред руснаците в такъв момент – никак, ама никак не е подходящо. Те направо обичат тези, които им се правят на мъже. Толкова ги обичат, че обикновено ги изпращат до домовете им.

Парадоксално, но факт! Чехите вървят ама точно по българската народна мъдрост „Да би мирно седяло, не би чудо видяло”. Уж и те членове на ЕС и НАТО, а пък все си намират начин да си кротуват и да се смеят полекичка на претенциите на Великите сили. Сигурно защото при тях и зъболекарските услуги са почти безплатни – плаща се само използваният материал. Ние обаче от напъване да се докажем какво чудо на природата сме го докарахме дотам, че да не си и помисляме да се усмихнем, защото ще се видят изпочупените ни зъбки.         

Няма коментари:

Публикуване на коментар