понеделник, 30 септември 2013 г.

И все пак Господ е един





Замисляли ли сте се защо Англия е толкова по-напред от нас в социално-политическите дела? Ами много просто – основите на парламентаризма там са поставени още от Вилхелм Завоевателя през 1066 година (ставайки крал, той създава така наречения кралски съвет, който включва приближени васали, свещеници и др., които наравно със суверена участват при съставянето на законите).
Замисляли ли сте се защо френското здравеопазване е на светлинни години от нашето?
Не, не е заради парите. В началото на ХІV век графиня Мао Д,Артоа прави в Париж първото подобие на съвременна болница, в която всеки нуждаещ се е разполагал със собствен одър и задължително пространство около него, а сменянето на чаршафите и прането им всеки ден е било закон.
Замисляли сте се защо немското масло е по-хубаво от българското? Навярно, защото немците си гледат по-добре кравите. Последното, разбира се, беше опит за плоска шега. Но, така или иначе, фактът е този – Западният християнски свят е в пъти по-напред от нас в материално отношение, защото просто полага от много отдавна повече и по-добри грижи за материята.
Замисляли сте се обаче защо свети Климент Охридски в своята школа само за няколко години подготвя повече от 3500 ученици? По същото време в католическия свят знанието е било строго затворено и дори за най-големите манастири там такава астрономическа цифра за такъв кратък период е била просто утопия.
Замисляли ли сте защо едно народностно дуалистично учение като богомилството сее преди всичко просвещение из земите ни и подпомага Първата българска държава в битката й срещу Византия (която всячески му търси сметката), а проекциите на това учение в Западния свят сеят страх и разруха! Няма нито едно достоверно доказателство за богомилски извращения тук, а имената на катари, албигойци и долчинианци карат всеки среднострахлив западняк да подивее от ужас. Дали пък не става въпрос за средата!? Всяко едно философско течение, плуващо в умовете на що-годе просветени и образовани люде би предизвикало един куп разговори, съждения, умозаключения, спорове, в краен случай – малко кръв, пролята по нормалния начин в битка. Същото това учение, поставено сред неграмотни хора, на които е отнето правото да знаят, би могло да предизвика и фанатизъм, и догматизъм, а това са най-преките пътища към тоталното изперкване и оттам към един куп трилър-орор-сцени.
Замисляли сте се защо Българското Възраждане тръгва да постига целите си първо с четмо и писмо, а чак след това с оръжие!?
Замисляли ли сте се!? Замислете се и ще разберете, че става дума за две различни, но не далечни цивилизации, които имат две различни, но не коренно, философии, в чиято основа, естествено, стои Христовото учение. Едната се опитва чрез материята да овладее духа. Другата чрез духа се старае да подчини материята. За едната Господ е страшилището, което дебне света за фатална грешка, заради която да го накаже и унищожи. За другата Господ е Приятелят и ще й помогне да победи света, чиито ценности не приема за нормални. За едната Просвещението е всичко. За другата Просвещението е за всички. И така нататък от 1 до момента, в който математиците все пак ще решат нещо по-логично по въпроса за безкрайността.
Голямата риба в реката е станала голяма, просто защото не се е ловила на въдиците на този или онзи хитреещ въдичар. Е, съберете сега двете течения – не се ли получава едно цяло, единство на Дух и Материя, нещо красиво и силно! Тогава защо двете основни европейски цивилизации трябва взаимно да се отричат, а не търсят взаимодействието, уважавайки постиженията на другата!? Малко съгласие не би ли дало по-добри резултати!? Все пак Христос е един, защо трябва да Го делим!?

Няма коментари:

Публикуване на коментар