четвъртък, 29 март 2012 г.

Бойкови вълнения


 За разлика от Бойко Борисов говоря свободно на три чужди езика – испански, английски и руски. Това иначе незначително умение ми помага да общувам с хора от различни националности – испанци, аржентинци, англичани, индийци, руснаци, украинци и т.н. Всеки народ си има свое специфично излъчване, своя култура, своя философия, свое чувство за национално достойнство. Голяма грешка е да навлизаш в тези съкровени територии като слон в стъкларски магазин – хората ще ти се обидят. Още по-голяма грешка е да се изявяваш като женски полов орган – никъде по света не обичат подлогите и подлизурковците. Най-нормалното е да се държиш… нормално.
В случая с Белене не е фатален отказът на Борисов за построяването на атомната централа. Позорен е начинът, по който той го направи. Доколкото ги познавам, руснаците най-много от всичко мразят шикалкавенето, дребните тарикатлъци и позьорството. Като не искаш да строиш електроцентрала – просто заявяваш открито, че не искаш да строиш, плащаш си неустойките и гледаш напред. Това по принцип са и нормалните бизнес отношения. Наш Бойко мота братушките близо три години, за да се измъкне накрая като пръдня в гащи. Ако си мисли, че ще му се размине, жестоко се лъже. Мечката е способна и да хапе, особено когато е разярена.
Изобщо общуването с чуждестранните партньори на България не е като да храниш прасето. За три години Борисов изгони от България един куп чуждестранни инвеститори и не можа да намери общ език почти с никого. Явно горкият още си мисли, че живее в епохата на развития социализъм, когато лъжеха хората, че ТРЯБВА да работят без пари, здравеопазването и ОВЧОТО месо бяха почти без пари, а безпаричието беше основна ГОРДОСТ за всяко българско домакинство.
Уважаващият себе си десен политик трябва да е много наясно с думичката ПАРИ. Парите трябва да се ИЗКАРВАТ и харчат РАЗУМНО. Всяка уважаваща себе си капиталистическа страна се стреми да си докарва чуждестранни ИНВЕСТИЦИИ. И всяка такава инвестиция, стига да не е свързана с наркотици, проституция и друга престъпна дейност, е ДОБРЕ ДОШЛА.
За разлика от известния аскет, стоик и мистик Бойко Борисов, аз лично обичам да изкарвам пари и да ги харча за различни неща, които ми харесват. Тази ми обич по естествен път се сблъсква с природолюбителските ми наклонности и желанието на Бойко да се захвана с овчарлък. Мисля си обаче, че всички човешки страхове се пораждат от НЕЗНАНИЕТО. Наскоро един мой приятел, който от години живее в САЩ, простичко ми обясни за технологията за вадене на шистов газ. Оказа се, че нещата са много по-различни от манипулациите на разразилата се тук ЗЕЛЕНА масова истерия, на която, признавам си, и аз се бях поддал. Същата е и ситуацията с Белене. Просто НЕЗНАНИЕТО на Борисов е толкова голямо, че СТРАХОВЕТЕ са завзели съзнанието му напълно. Явно единствената мечта на този човечец е да си седи кротко в Банкя, да си хапва ОВЧО мляко и всяка сутрин Ани Салич да го поздравява по телевизията с „Добър ден, г-н Борисов!”. Телевизори, разбира се, ще имат и други хора, но електричеството ще стига само за къщата на Бойко.
Любителите на конспирациите обвързват спирането на проекта в Белене със спирането на проучванията за шистов газ. Пичове, Студената война отдавна свърши. И от двете неща България би се напълнила с пари, ако Бойко не гледаше с особено страхопочитание в една друга дестинация. Парадоксално, но факт! Белене спря след поредната среща на Борисов с турския премиер Ердоган. Първата среща на Борисов като премиер беше със същия този Ердоган. Каква е тази любов необяснима – нямам обяснение. Само знам, че Турция има готови проекти за атомни централи за над 20 милиарда евро. Една от тези централи ще е на 5 километра от Резово.
Че Ердоган е умен политик – това съм го заявявал неведнъж. Но той е умен за турския народ, не за българите. Прегръдката на Бойко с него може да ни излезе солено. Не бих се учудил, ако нашият герой се изтъпани пред Парламента и досущ като един господин Фратю от „Под игото” възкликне „Да живее Негово Величество Султанът”. Изобщо за един анархолиберал не е редно да пита такива неща, но все пак:
Каква е позицията на Борисов по отношение на Арменския геноцид?
Руският газ през Турция по-евтино ли ще ни излезе от руския газ, който си идва директно от Русия?
Токът от руските електроцентрали, построени в Турция, по-евтин ли ще е от електричеството на АЕЦ „Белене”?
Защо в България най-лесно се допускат инвеститори от Турция?
Докога ще продължи толерирането на циганизацията на българското общество?
Бих попитал и за етническия произход на новия ни президент, и за отношенията на Бойко с Доган, на когото уж щеше да бъде търсена някаква отговорност, и за поредното съживяване на проекта „Горна Арда”… Бих попитал, ама не питам. Не подобава на един анархолиберал. Нека питат българските националисти, ако още ги има. Да питат и да търсят отговорност за получените отговори.

Няма коментари:

Публикуване на коментар