сряда, 22 февруари 2012 г.

На изток от Рим


Разликата между расизма и национализма е огромна. Расизмът създава изкуствено делене между хората на базата на цвета на кожата им, големината на черепите им и други външни физически белези на човешкото тяло, които така или иначе в неособено дълъг исторически период са обречени на гниене и забрава. За расизма човекът е добиче от селскостопанска изложба, което според природните си дадености струва определено количество пари или пък, ако е с неправилните дадености, в най-добрия случай е обречено да получи стоманена секира в главата си.

Национализмът разглежда човека като индивидуалност, която носи в себе си определена културна идентичност. Тази идентичност се определя най-общо от вярата или религията, които конкретната личност изповядва, езика, на който говори, философията на бита му и редица други субективни фактори.

Обикновено национализмът е присъщ на вече утвърдените нации, а расизмът е болест на социално и исторически незрели народи и общности.

Границата Изток-Запад в Европа също не са я измислили комунягите за огромен техен срам и ужас. Тя е вододел между двата основни центъра на утвърждаване и разпространение на Християнството. Западната католическа цивилизация е с център Рим, а Източната православна цивилизация е с център Константинопол. Религията, колкото й да я подценяват, винаги е била в основата на културното и национално осъзнаване на различните хора и народи. Едни други хора ни учеха на едни други работи в продължение на 45 години, но както се видя, нито вярата им в учението, което проповядваха, беше особено силна, нито пък резултатите от „проповедта” им бяха особено впечатляващи.

Колкото и да не ни се иска, по волята на съдбата и обстоятелствата, българите принадлежим към света на Изтока. И не само принадлежим, имали сме и наглостта да създадем най-влиятелното в момента разклонение на Източната православна цивилизация – Православното славянство. Както казва великият английски историк и антрополог Арнолд Тойнби - „България не е „пасивен реципиент“ на византийското културно „облъчване“, а „съперник на Византия“ в политическо и културно отношение. Усвояването на византийските образци не е механичен процес, а творчески. Като втори център на православната цивилизация България посредством християнизацията и религията на българската църква и литературната и преводаческа дейност, активно разпръсква просветата и културата сред славянските и други народи от Балканите и Източна Европа".

В последните години, а и доста преди това, хиляди „учени” глави се разхождат по света, изравят от земята разни черепи и кокали и се опитват да ни убедят, че у нас няма нищо славянско. Видите ли – ни по цвят на кожата, ни по големината на черепите ние не сме си приличали със славяните. По физически белези сме били най-близо с циганите и с племената от долното течение на река Замбези. Даже леля Хилари се дигна чак от Америка, за да ни потупа по рамото и да ни похвали, че успешно сме се интегрирали с ромите.

Напоследък във времето и пространството се пръкна един много досаден термин - „братята роми”. Лично аз нямам нищо против циганите, но изобщо не чувствам да имам с тях каквато й да било роднинска връзка. И проблемът не е в цвета на кожата - имам приятели, чисти българи, който са доста по-мургави. Проблемът е, че имаме различна културна идентичност – с болшинството от циганите не изповядваме една вяра, говорим различен език, имаме и доста различна философия на бита. Не виждам циганите да имат каквото и да е желание да възприемат моята културна идентичност, аз пък от своя страна нямам абсолютно никакво желание да възприема тяхната. Приказките за интеграция са си само приказки. Нито те желаят да се интегрират с мен, нито аз желая да се интегрирам с тях. Разбира се, да не си помислите, че проповядвам апартейд! Глупости – просто искам всеки да си върви по пътя, без да пречи на другия, и да запазва златната норма на взаимното уважение. А по въпроса за братята!? Ами съжалявам – на мен братя са ми руснаците! Хем по стечение на обстоятелствата имаме доста сходна културна идентичност, хем пък и съвсем демократично сам съм си избрал те да са ми братя. Най-важното е, че дори в съветския период, за разлика от „другарчетата”, нормалните руснаци не се и опитваха да посягат на нашата културна идентичност. Защото нашата културна идентичност е коренът на тяхната, а тяхната културна идентичност – това са плодовете на нашата.

Бягството ни от идеята на славянството всъщност е бягство от самите нас. Неслучайно Паисий Хилендарски озаглавява своето велико творение – „История славянобългарска”. Славянобългарска, защото ние, българите, не сме обикновена нация. Ние сме нация, която е създала съществуваща и до днес цивилизация! Колко народи по света могат да се похвалят с подобно постижение!?

2 коментара:

 1. Петре, много ми хареса началото на статията ти и разграничаването на расизма и национализма. Много вярно и хубаво си казал също че религията е в основата на нещата и разделението идва от там. Но не знам защо си толкова пристрастен към т.нар. славянска идея. Вярно е че България в оня период сее култура и просвета сред славянските народи най вече. Но това не означава автоматично че българите са славянски народ. Това че са се омешали със славяни също не е гаранция - оказва се че славянското е доста претопено и изчезнало от генотипа. Това че си фен на Русия също не е достатъчно основание за да си фен на славянството изобщо. Аз също предпочитам руснаците пред американците например, но това не значи че ми харесват или не дай си боже, да чувствам близки, поляците например или пък чехите. Ами ние нямаме нищо общо. И както стана ясно и напоследък от някои проучвания на генотипа на българите, действително се оказваме по близо до персийците (с еднакъв корен) отколкото до всички други наоколо. И най вероятно ще се окажат верни накрая теориите че всички сме траки... :)
  Пенчо

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Точно затова и става дума! Аз съм фен на Православното славянство(подчертавам - Православното)като културна категория. Чехите и поляците са католици - те принадлежат на Западната цивилизация. Между другото това е една от най-големите грешки на руснаците - опита да се приобщят чехите и особено поляците към идеята на Православното славянство. Няма как да стане! А биологично-генетично аз и за себе си не мога да кажа какъв съм. Знам предшествениците си до 150 години назад. Като знам какви интересни типове има сред тия, за които имам информация, направо се плаша да се върна 500 години назад и да разбера за тия, които не познавам :)

   Изтриване