неделя, 20 март 2011 г.

Гледай Либия, мисли за Япония


             Поредната безсмислена война. Цял живот ще се чудя защо трябва да се дават жертви при положение, че с обикновен 5-минутен разговор може да се изгладят всички противоречия. И цял живот ще си остана кварталното хипи, което се обявява против всяка война. Друг е въпросът, че чичко Кадафи изобщо не ми е симпатичен, а и никога няма да забравя престъпната му агресия срещу нашите медици. Ако проблемът е същият този чичка, аз не мога да разбера защо е нужна цялата тази акция, при която най-вероятно ще пострадат само невинни хорица. Има толкова добри специализирани служби по света. Убеден съм, че десет човека от ЦРУ ще свършат по-добра работа, ще заловят тиранина и въпросът ще приключи. Тези безумни военни действия ще доведат единствено до повече страдание.
            Та в този смисъл започнах да се питам и за причините на тази в общи линии предрешена война. Едва ли някой вярва, че Либия може да издържи повече от една седмица на военните удари. Ситуацията е малко в стил на умряло куче нож вадя.
На акъла ми дойдоха веднага пет-шест версии:
1.Спасяване на либийския народ от диктатора.
2.Петрол.
3.Ново преразпределение на силите в Арабския свят.
4.Изпробване на нова военна техника.
5.Борба за надмощие на селскостопанските пазари с основна цел да се предотврати износът на либийски портокали.
И т.н., и т.н. Мога два дена да си измислям разни глупости и да си ги щракам на клавиатурата. Само че като дипломиран PR-спец, макар и непрактикуващ, си имам своя версия и тя е най-страшната. Войната в Либия може да се окаже удобен ход, с който да се прикрият истинските измерения на ядрената криза в Япония. Вече във всички български информационни потоци темата за Либия е номер1. Не е случайно, че в основата на операцията са Франция и Великобритания. Русия също, макар и косвено, подкрепи военните действия. Както и да погледнем – това са трите европейски държави, които са лидери в областта на ядрената енергетика. Учудващо е, че САЩ не проявиха присъщия си ентусиазъм и до последно се дърпаха. Учудващо, ама не съвсем. Все пак американците с право се опасяват от събитията в японската централа. Появи се информация, че радиоактивни частици са стигнали до Калифорния!!!
            Кадафи е всепризнат сатрап, но той е частица с локално влияние. Частиците от Фукушима могат да променят екологичното и биологично равновесие в целия свят. Искрено се надявам да съм лош пророк и опасенията и съмненията ми да се окажат неоснователни.  

3 коментара:

  1. Напротив. Не е "безсмислена". Поне за неоколонизаторът и за неоимпериалистът САЩ и за неговия милитарист от хитлеристки тип, НАТО. Тази война сериозно нарушава равновесието на силите в света и прокарва 2 варианта
    или
    1. неоколонизация на целия свят
    или
    2. Трета световна война
    С поздрави
    Томова (тука поне мога да си кажа мнението, днес.бг ме три, защото не съм за тероризъм и бомби на бълг. територия в резултат на "Дръзки" и съм за пацифизъм, та... до там се е "стигнало" вече...)

    ОтговорИзтриване
  2. Не съм обаче съгласна и че Каддафи е сатрап. Това може да се види от социалната политика на Либия, не забравяйте че в Либия работят от 70-те години насам много бълг. кадри - строит. работници и предимно здравен персонал именно заради високите заплати, достъпът до евтино злато и т н. Хиляди българи си набавиха нормален жизнен стандарт именно от Либия. Сатрапи не създават социализъм и висок уровен на живот. Затова дефинициите за Каддафи имат нужда от перифразиране и преосмисляне. Дерзайте. Томова

    ОтговорИзтриване
  3. Никога няма да изтрия коментар, публикуван в моя блог. Всеки има право на мнение. Това е основен принцип на демокрацията. Държа на дефинициите си за Кадафи, не само заради престъпното му отношение към нашите медици. Социализмът е хубаво нещо, но не и когато лишава хората от най-важното им право - правото на избор.

    ОтговорИзтриване