сряда, 6 март 2013 г.

Да живее Чавес!





            Как е!? Доволни ли сте!? Дългоочакваната новина е факт - Чавес се пресели в отвъдното! Празнувате ли!? Господарите ще ви почерпят ли с питие по случая!? А даже може и да ви потупат по рамото!
Хей, вие! На вас говоря! Да, да, точно на вас, безсмъртните и безгрешните, които не проявихте уважение дори към болестта на човека. Най-страшната болест - от която никой не е застрахован и която можем да победим само с общи усилия.
Хей, вие! На вас говоря! Да, да, точно на вас, наглите и безсърдечните, които докарахте и българското момче Пламен, вечна му памет, до самоубийство, а сега цинично роните крокодилски сълзи.
Хей, вие! На вас говоря! Да, да точно на вас, посредствените и безпросветните, които превръщате почтения работник в престъпник, порядъчната жена в проститутка, а на децата отнемате детството и училището, ако изобщо доживеят да стигнат до него. Помните ли кой ви го каза за пръв път? Помните - та вие изобщо не сте чели! Някак си не си го представям – яхта, море, питиета, гаджета и… „Клетниците”!

Как е!? Доволни ли сте!?

Отиде си „диктаторът”! Срещу когото бяха 90 на сто от частните медии във Венецуела и който всеки път отиваше на избори срещу достоен кандидат, печелейки обикновено с не повече от 9-10 процента преднина. Нима си мислите, че Чавес в последната година не е бил наясно със състоянието си и е търсил властта на всяка цена!? Та кой е тоя, който би предпочел властта пред здравето и живота си!? „Диктаторът” просто искаше да остави държавните дела в порядък и да избере наследника си. Ще бъде жалко и смешно да направя сравнение с поведението на едни други лица…
            Отиде си „разбойникът”! Чието престъпление бе, че искаше от ресурсите на Венецуела да се ползват венецуелците! Колко нагло, а!? Особено за вас, който за пусти пари не бихте се посвенили да отровите и хляба ни!
            Отиде си „комунистът”! Който върна социализма при корените му. Защото в основата на социализма не стои нито „Утопия”-та на Томас Мор, нито „Градът на слънцето” на Томазо Кампанела, още по-малко пък „Капиталът” на Карл Маркс. В основата на социализма стои учението на Иисус Христос. „Ако имаш две ризи, дай едната на ближния си” – познато, а!? А вие на какво ни учите, точно вие, които палите свещи за по 5 лева в църквите и биете показни кръстове по 100 пъти на ден!? Двете ризи си ги кътате, а бедния уж ще го научите сам да си шие ризите – като му дадете кредит за платове, машина и конци. Накрая той я си ушие риза, я не – но за вас ще е изработил поне още 10. За да имате, защото все ви се струва, че ви е малко – и колите, и парите, и голф игрищенцата, на които „комунистът” Чавес реши да се построят жилища за бездомни. Голфът ли е по-важен или някаквите си там бездомници, черният хайвер или млякото за децата, s-класата или работническата класа!?
            Как е!? Доволни ли сте!?
            Да, да, точно вие! Които всеки ден в снобските си разговори говорите за магическия реализъм на Латинска Америка, без да имате сърцето и душата да усетите нито Маркесовия океан от вълшебство, нито мъдростта на Борхес, нито брутално точните диагнози за човешката личност, поставени от Кирога и Льоса. А поезията на Пабло Неруда, Рубен Дарио и Николас Гилен ви е почти толкова непонятна, колкото и човещината. Латинска Америка е приказка, за която сте загубили сетива!
            А тази приказка, колкото и да е тъжна, винаги има оптимистичен финал.
            Чавес умря! Да живее Чавес! Там, в отвъдното, при обикновените грешници. Там, при Боливар и Хосе Марти, при Че и Виктор Хара. Там, при хората, които приживе имаха само една мечта – да паднат жертва за своя народ, с очи, обърнати към небето.